Такава е версията на „Витоша ски” - фирмата, която стопанисва съоръженията

Екипи на СДВР-София и Националния технически надзор извършиха проверка на Драгалевския лифт, на който в неделя, 9 юни, пострадаха три деца. Едно от тях остана за лечение в „Пирогов” със счупен крак. 


В неделя – в 15:50 часа, група ученици слизат с Драгалевския лифт от Голи връх надолу към междинната станция Бай Кръстьо. В този момент се случва нещо неочаквано за децата и за фирмата, която стопанисва съоръженията – „Витоша ски”.  


„Едно от столчетата с видимо разхлабен хващач се плъзга по въжето и се блъска в предното столче. В следствие на удара детето, което се е возило на въпросното столче, е със счупен крак”, обясни началникът на "Писти и машинен парк" към "Витоша ски" - Радослав Пеев.


Според „Витоша ски” инцидентът е станал заради разхлабен болт на хващач заедно с контрагайка.


Това се случва в стръмен участък, 4 стълба преди станцията. Именно близостта до нея прави бърза реакцията на спасителите. Бърза помощ пристига 40 минути след инцидента


От „Витоша ски” определят случилото се като посегателство, както срещу фирмата им, така и спрямо съоръжението и живота на туристите.


 „Смятаме, че това е посегателство върху нашия лифт, тъй като лифтът и всички останали лифтове минават задължителните прегледи от технически надзор. Освен това всяко столче сутрин преди пускане бива прегледано за такива хлабини. В 15:50 ч., цял ден, возейки хора, няма как това столче да е оцеляло цял ден със счупен хващач", категоричен е Радослав Пеев.


Не за първи път фирмата има неприятности. Миналата година до основи изгоря долна станция на Ветровала. Беше краден захранващ кабел на кабинковия лифт в Симеоново. Късани са въжета, чупени са прожектори.

 
„Тези лифтове са на повече от 60 години. Това са стационарни седалки, които стоят постоянно захванати на въжето, не са с откачваеми седалки, така че всеки един с елементарно техническо познание би могъл да разхлаби тази гайка и този болт”, допълни началникът на "Писти и машинен парк" към "Витоша ски".


Тепърва СДВР и Националният технически надзор ще търсят отговор как се е стигнало до инцидента. 


Иначе в цената на билетите, с които са пътували момичетата, е включена и застраховка - злополука. Така пътниците са застраховани срещу подобни инциденти. Това означава, че би трябвало застрахователят да покрие лечението. 

 

Повече гледайте във видеото.