Едуард Сноудън напуснал хотела си в Хонконг след разкритията

Американецът Едуард Сноудън, който показа пред широката публика тайната американска програма за следене в интернет пространството, е напуснал хотела си в Хонконг, след като разкри самоличността си в неделя. 


Според журналисти на британския в. "Гардиън" Сноудън все още се намира в Хонконг. Американски конгресмени вече настояват за екстрадицията му.


САЩ и Хонког подписаха през 1996 г. споразумение за екстрадиция, година преди бившата британска колония да бъде върната на Китай. Договорката позволява размяна на заподозрени за криминални деяния. Сега в нея може да се намеси и правителството в Пекин.


Скандалът избухна след като "Гардиън" и американският "Вашингтон пост" публикуваха информации, основаващи се на разкритията на Сноудън. Той е бивш технически сътрудник на ЦРУ, работещ по договор с Националната агенция по сигурността. В интервю за „Гардиън” той сподели, че е решил да разкрие тайните, защото бил разочарован от президента, който продължавал политиката за следене, подета от предшественика му Джордж Буш-младши.

 

Междувременно допитване показва, че повечето американци смятат телефонния шпионаж за приемлив.