Людмила, Росарио, Карла, Сесилия... как великите мъже намират време и за тях?

Каква изненада само сполетя руснаците, когато преди броени дни президентът Владимир Путин обяви раздялата си с първата дама на Кремъл. Да, те са свикнали с разводите, статистиката го показва – Руската Федерация е сред нациите, при които разтрогването на брачните отношения нерядко е естествен епилог на бурните семейни отношения, предопределени от особеностите на славянската душа.

 

В интерес на обективността, че нещо не вървеше и в президентското семейство, всички се досещаха заради редките съвместни появи на Владимир Владимирович и Людмила Шкребнева – видяхме ги заедно за последно на встъпването в длъжност на държавния глава в началото на поредния му мандат през май 2012 г. Затова изненадата от миналата седмица беше многопластова. Първо двамата се повиха заедно на балет в Кремъл, но си тръгнаха по време на антракта. Второ – изправиха се пред камерата на държавната телевизия и Людмила, която не обича публичните изяви, заговори.

 

След като похвалиха невероятното изпълнение на „Есмералда”, на каквото е способна само руската школа, дойде и най-голямата изненада. Плахата молба на репортера да коментират редките си появи беше удовлетворена – Владимир и Людмила признаха, че всеки живее отделен живот, че президентът е изцяло потопен в служебните си задължения, а първата дама просто не понася светлината на прожекторите.

 

Разбира се, не изрекоха в прав текст очакваното. За това беше необходим още един приглушен репортерски въпрос: „Развод?”, който получи отговор с уточнение: „Цивилизован развод”.  

 

Толкова обрано, толкова путиновско, категорично и без пукотевица. И всичко се случи сред само едно невинно съмнение в актива на президента, когато преди няколко години го обвиниха в по-интимни симпатии към гимнастичката Алина Кабаева. Тогава Путин отрече, вестникът публикувал статията беше спрян от печат и цялата история приключи.

 

А може да е къде, къде по-интересно…

 


Женен, ама за революцията

 

Като типичен латиноамериканец покойният вече Уго Чавес имаше дълъг списък от любовни афери в изпълнения му с премеждия и обрати жизнен път. Макар женен истински единствено за Революцията, нещо в което го бе обвинила една от бившите му, покойният вече венецуелски лидер е скрепявал любовта си с подпис два пъти и се отдавал на увлечения още няколко.

 

Сключва брак с първата си съпруга Нанси Колменарес, когато е едва 23-годишен. Тя е от бедно работническо семейство и става майка на първите му три деца. Първата му женитба не може да се запомни с нещо особено – тогава Чавес е прекалено зает с военната си кариера. Краят на връзката настъпва с организирания от него военен преврат, чийто неуспех го изпраща в затвора.

 

Уго Чавес среща втората си съпруга Марисабел Родригес две години, след като излиза от затвора. Любов от пръв поглед пламва между бъдещия президент и красивата русокоса венецуелска журналистка. Доказателство за страстното начало на връзката им е признанието на двамата, че единственото им дете е заченато на първата им любовна среща. Бракът им продължава от 1997 до 2004 г. Разводът идва „благодарение” на безбройните афери на Чавес. Според държавния глава обаче причината била в лошия нрав на Марисабел.

 

След последния развод, завършил с тежка съдебна битка за родителските права над дъщеря му Росинес, Чавес се отказва от бракосъчетания, но не и от любовните връзки. Следват слухове за отношения с Пиедад Кордоба, колумбийски депутат, Алисиа Кастро – бивш посланик на Аржентина в Каракас, съмнения за връзка с актрисата и бивша „Мис Венецуела” Руди Росарио Родригес де Лусия. Подозират Чавес дори в любовни увлечения по Кортни Лав и Наоми Кембъл.

 

При отсъствие на първа дама обаче ролята беше запазена за втората дъщеря на Уго – Мария Габриела, която самият той призна, че се увлича най-много по политиката. Тя го придружаваше на визитите у дома и в чужбина преди здравето му да се влоши.

 


Voulez-vous coucher avec moi, Nicolas…

 

Бившият френски президент Никола Саркози се жени за първата си съпруга Мари-Доминик Кюлиоли през 1982 г. Първият му брак може да се окаже и по сметка, защото нейният чичо Ахил Перети е дългогодишен кмет на богатото парижко предградие Ньой сюр Сен. Той се превръща в нещо като политически ментор на Саркози, който го наследява на поста и остава на него до 2002 г. От тази семейна връзка бъдещият държавен глава има две деца, второто – Жан, стартира политическата си кариера в същия квартал. Саркози се развежда с Кюлиоли през 1996 г., след като живеят разделени в продължение на няколко години.

 

Като кмет на Ньой сюр Сен политикът среща Сесилия Сиганер-Албениз, бивш модел с кариера и в PR-a, която отвлича от съпруга й – телевизионният водещ Жак Мартен. Саркози се жени за Сесилия през 1996 г. Двамата имат един син Луи.

 

Въпреки че в началото на хилядолетието те често попадаха заедно в обективите на фоторепортерите на различни публични изяви и събития, след 2005 г. в медиите започнаха да се появяват слухове за техни извънбрачни връзки. Неизбежният развод настъпи през октомври 2007 г., малко след избирането на Саркози за президент. Една от последните изяви на Сесилия, в ролята й на първа дама, беше участието й в усилията за освобождаването на българските медици в Либия, които върна лично с френски правителствен самолет в София.

 

Преди да изтече и месец от официалната раздяла Никола Саркози среща Карла Бруни, бивш италиански топ модел, намерила ново призвание като автор на песни и музика. През февруари 2008 г. двамата минават под венчилото в Елисейския дворец. Ражда им се дъщеричка – Джулия, с което Саркози се превърна в първия френски президент, станал баща по време на мандата си.

 


Форца Силвио!

 

Кой не знае Берлускони, кой не е слушал за неговите похождения. Бившият италиански премиер е пословичен с увлечението си по жените, особено по по-младите. Никак не изглежда, че е натрупал годинки.

 

Но и при него всичко започва по-скромно. През 1965 г. се жени за Карла Елвира Дал’Олио, с която имат две деца. Към 1980 г. обаче вече има връзка с актрисата Вероника Ларио, която го дарява с още трима наследници. Развежда се с Дал’Олио през 1985 г. и сключва брак с Ларио през 1990 г. Семейните им отношения продължават до 2009 г., когато тя обяви, че подава документи за развод, омръзнало й от забежките на Силвио по по-младите. Забележете - самата тя е родена 21 години по-късно от именития си съпруг.

 

Технически в развод, Белускони не губи време и обяви „Mi sono fidanzato”, израз, с който италианците ознаменуват началото на нова връзка, макар че много чужди медии преведоха думите му буквално и решиха, че се сгодил. Сгоден или не, става дума за близостта му с Франческа Паскале – почти 50 години по-младата му приятелка. Къде са 20, а къде 50...

 

В свое интервю Берлускони обяви, че двамата са заедно от близо седем години и че се обичат. В интерес на истината призна, че възрастовата им разлика е сериозна. Бившият италиански премиер сподели още, че Франческа е била председател на неговия фен клуб „Силвио, липсваш ни!”, създаден когато той бе принуден да сдаде министърпредседателския пост в разгара на поредна порция скандали около неговата личност.  

 

Слухове и обвинения за сексуални похождения от всякакъв сорт постоянно преследват неостаряващия Берлускони. Беше съден за секс с непълнолетна танцьорка – дело, което определи като заговор, а участието си в оргии обясни с това, че е бил подведен от „приятели” в момент, когато се е чувствал самотен.  

 

Самотни или не, много от колегите на Путин изглежда не страдат излишно от неговата скромност и сдържаност, не губят време с еднообразието на 30-годишните бракове. Винаги съм се чудел обаче как го правят, как смогват, кога успяват да вместят любовните страсти в претовареното си ежедневие, за да имат време преди и след спалнята да редят политика и геополитиката, да вдигат революции, да градят империи и да не слизат от екрана.

 

Автор: Любомир Тасев