Това предложение на депутати от БСП предстои да бъде внесено в пленерна зала

По 120 лева месечно за всички деца, за които общината не е осигурила места в детските градини - предложението е на депутати от БСП и беше прието от правната комисия, която трябва да го внесе в пленарната зала. Дори и да бъде прието обаче, то надали ще важи за всички семейства, а само за най-бедните.


По данни на БСПм, за около 9000 деца в страната няма място в детска градина. Затова от левицата предлагат общините да плащат на потърпевшите семействата компенсации в размер на 120 лева месечно. Това е сумата, която местната власт така или иначе плаща за приетите деца в детска градина.


„Този закон има две цели - да възстанови някаква справедливост и второто нещо - да дисциплинира Столична община, а не тя да обяснява, че е построила Х на брой градини”, обясни депутатът Георги Кадиев от БСП.


Най-сериозен е проблемът в София, където без място са около 7000 деца. Сред потърпевшите е майката на Светла, която от година е принудена на гледа детето си у дома. 


Идеята на БСП безработната майка приема така:


„Аз съм изцяло „за”, това би  помогнало на родителите като мен да покрият някаква част от таксата за частна детска градина. 120 лв. не са много пари, но са пари.”


Не толкова убедени са обаче от ГЕРБ. Според тях в предложението липсва конкретика, а и не е ясно откъде общината ще извади толкова пари.


Компенсациите не решават проблема с децата в детските градини, да не говорим, че по сметки на общините това ще означава спиране на строеж на детски градини. Това ли искаме?”, запита Милена Дамянова от ГЕРБ.


Мнението подкрепиха и от Общината. Според заместник-кмета Дончо Барбалов мярката ще лиши местната власт от съществен финансов ресурс и ще доведе до увеличение на таксата в детските градини.


„Най-практическият начин да се отговори ще е премахване на дофинансирането и поне в столицата, ще трябва всеки да плаща 180 лева, допълни зам.-кметът.


Вносителите се ангажираха да  прецизират законопроекта. Най-вероятно е промените да засегнат единствено семействата, където доходът на член от домакинството е под 350 лева. Дотогава малката Светла, която не е приета в детска градина, остава вкъщи.


Повече гледайте във видеото.