Точна информация колко са купените коли втора ръка у нас от началото на годината няма

Автомобилната индустрия в Европа започва да се съживява, но в България продажбите на нови коли следват своя собствена логика. 


Според Българската асоциация на автомобилните производители при положителни тенденции в българската икономика е възможно покупката на нови автомобили да се върне на нивата от преди кризата.


Според асоциацията продажбите на нови автомобили за първите пет месеца на годината остават на нивата от същия период на миналата година.


Точна информация колко са купените коли втора ръка у нас от началото на годината няма. Предположенията на председателя на Българската асоциация на автомобилните производители - Стоян Желев, са около 85-90 хиляди автомобила.


В една от най-големите автоборси в столицата - тази в Горубляне, нито един от търговците не пожела да коментира пред камерата на Нова телевизия дали има спад, или търсене на коли втора употреба.


Ето защо едно от настояванията на асоциацията е КАТ да направи публични всички данни, свързани с регистрацията на нови и употребявани автомобили. Така например в Румъния автомобилният регистър е публичен и безплатен. У нас тази информация се предоставя срещу заплащане.


„Това е много полезно не само за нашия бизнес, но и за застрахователите, за макроикономистите, всяка една област на бизнеса и гражданите в България!”, убеден е Стоян Желев.


На въпрос кога българинът ще може да си позволи покупката на чисто нов автомобил, той  отговори така:


„Всичко зависи от това, доколко българският гражданин и българският бизнес ще погледнат оптимистично на бъдещето. От това ще зависи и потреблението на нови автомобили.”


Повече по темата гледайте във видеото.