При областните управители споровете са по-сериозни

Вече няколко седмици управляващите бавят попълването на втория ешeлон на властта. Неофициално се коментира, че БСП и ДПС все още не са разпределили постовете както на зам.- министрите, така и на областните управители. 

 

Новите управляващи ще увеличат броя на зам.- министрите. В поне три министерства се готвят по 3-ма заместници. Масово досега бяха с по 2-ма. Доста са онези, които вече са заемали тази позиция.

 

За втори вицепремиер, чието име се очаква да бъде обявено до седмици от Пламен Орешарски, се сочи банкерът Момчил Андреев.

 

Във финансовото министерство зам.-министрите ще са трима. За данъците ще отговаря Людмила Елкова, която до идването на Дянков оглавяваше данъчната политика.  В министерството се завръща и Кирил Желев, който и по време на Тройната коалиция беше заместник. Външните операции ще следи Даниела Бобева, която до скоро беше в БНБ.

 

Спряганият многократно, но нестанал министър - Кирил Ананиев вече е съветник на Пламен Орешарски. 

 

Финансовият министър Петър Чобанов коментира увеличението на щата с думите: – „Двама са малко. Това е тежко министерство".

 

Министерството на икономиката и енергетиката също ще има трима заместници. Толкова ще са и в социалното ведомство.

 

Един от хората, които ще подкрепят Хасан Адемов, е Светлана Дянкова. Тя от години сътрудничи на Адемов в Комисията по социални въпроси.

 

Явор Гечев и Бюрхан Абазов ще помагат на земеделския министър Димитър Греков.  Гечев е от младите кадри на левите. Абазов пък почти стана министър при ремонта на кабинета Сакскобурготски - но му се размина. И той може да се похвали, че вече е бил зам.-министър.

 

Любомир Кючуков и Тодор Чуров се готвят за заместници във Външното министерство.

 

Досегашната ПИ АР-ка на ДПС Велислава Кръстева ще бъде зам.-министър на културата.

 

Неофициално се коментира, че квотите на БСП и ДПС в министерствата ще са 50 на 50

 

При областните управители споровете са по-сериозни. Макар че Пламен Орешарски обеща до края на седмицата новите губернатори да са ясни - около имената все още се водят сериозни дискусии. Сега БСП и ДПС всъщност мерят сили.