Той твърди, че изтребител преминал на метри от самолета на Гагарин и така причинил катастрофата

Почти половин век след смъртта на първия космонавт Юрий Гагарин, стана ясно, че трагедията с неговия самолет не е случайна. Разкритията са на ветерана космонавт Алексей Леонов, а доказателствата се крият в разсекретени военни документи от 1968 година. 

 

На 12 април 1961 година Юрий Гагарин отваря нова страница в историята. 27-годишният младеж става първият човек, видял Земята от Космоса по време на своя 108-минутен полет. Светът е в шок, а Съветският съюз предлага историческата дата да стане начало на ново летоброене.

 

Едва 7 години по-късно милиони потъват в скръб, когато Юрий Гагарин и инструкторът Владимир Серьогин се разбиват мистериозно със своя тренировъчен самолет на 15 километра от руския град Киржач.

 

Официалната версия - Гагарин извършил рязка маневра, самолетът „МиГ-15” навлязъл в свредел и се разбил. Неубедителните заключения водят до безброй спекулации. Организирано убийство от страна на руските тайни служби, смърт след неуспешен полет около Луната. Някои дори допускат, че след инцидента Гагарин сменил самоличността си и заживял под чуждо име.

 

45 години след катастрофата, истината разкрива друг космонавт. Алексей Леонов е първият човек, излязъл в открития Космос през март 1965 година. Позовавайки се на разсекретени документи, Леонов твърди, че изтребител „СУ-15” преминал на метри от самолета на Гагарин и така причинил катастрофата.

 

„Имам възможност да кажа истината, при условие, че няма да разкрия самоличността на летеца, пилотирал самолета „Су-15”. Той сега е на 80 години и е тежко болен. Обещах да не назовавам неговото име”, казва Леонов.

 

Освен, че разговарял със свидетели на фаталния полет, Леонов цитира и официални заключения на комисията, заела се с разследването на трагедията през 1968 година.