Той подкрепи идеята подслушванията да бъдат изведени като отделна институция от МВР

„За” реформа в сектора „сигурност” се обяви президентът Росен Плевнелиев. В интервю за вестник „24 часа”, той заявява, че трябва да има промени в закона за СРС-тата и да бъде създадена независима институция.  

 

Идеята затова подслушванията да бъдат изведени като отделна институция от МВР подкрепи и президентът Росен Плевнелиев. В интервюто си за всекидневника държавният глава дава за пример статистиката, според която от 2000 година до сега разрешенията за използване на СРС-та са се увеличили четири пъти до 16 хиляди.

 

„Вярвам, че не може този, който е възложител, да бъде и изпълнител. Добре е да бъдат разделени. Единият възлага, вторият изпълнява, третият контролира", заявява Плевнелиев.

 

Той подкрепя и идеята шефът на ДАНС да бъде избиран от народните представители
„Мисля, че с възможността шефът на ДАНС да бъде избиран от парламента се гарантира по-голяма степен на публичност, създава се възможност за дебат между различните политически сили и постигане на баланс, а Народното събрание ясно поема своята политическа отговорност за назначението”, казва още държавният глава.

 

Плевнелиев отбелязва още, че в момента гражданите имат нужда от стабилност, а не от нови избори.

 

Колкото до това, че ГЕРБ са в опозиция той заяви: „Понякога да бъдеш в опозиция, отваря невероятни шансове. България има нужда от силна и компетентна опозиция. Не трябва да се допуска да има един парламент, в който управляващите ще си решават, каквото ще си решават, а опозицията просто да не присъства и да не се чува гласът й”

 

Освен това Росен Плевнелиев се надява управленската програма, която ще приеме кабинетът, да съответства на предизборните обещания на БСП и ДПС. В противен случай според него ще бъде контрапродуктивно сега да се появи нова програма.