Премиерът се срещна с представители на протестиращите от движение „Солидарност за Таксим”

Турският премиер Реджеп Ердоган е обещал спиране на проектите за застрояване в парка „Гези” в Истанбул, съобщиха представители на демонстрантите след среща с него. Това е първият разговор на Ердоган с представители на недоволните, които участват в протестите от самото начало.

 

Срещата се проведе няколко часа след поредното предупреждение на премиера да бъдат разчистени площад „Таксим” и спорния парк. В резиденцията на Реджеп Ердоган в Анкара присъстваха двама от водачите на неформалното движение „Солидарност за Таксим”. Счита се, че това движение в най-голяма степен е представително за мнението на разнородните групи граждани, протестираща на централния истанбулски площад.

    

Оценка на думите на премиера ще направят хората на площада. Очаквам те да оценят положителните резултати, които постигнахме”, заяви Тайфун Кахраман, представител на Солидарност за Таксим.   

 

Преговорите са пореден опит на властите да спрат продължаващите вече две седмици антиправителствени протести. Досега премиерът се опитваше да сплаши демонстрантите и омаловажаваше действията им, наричайки ги "екстремисти" и "мародери". В последните няколко дни Ердоган демонстрира по-дипломатичен подход. В сряда той се срещна с група от 11 артисти, художници и изявени автори в социалните мрежи, за да чуе мнението им. В четвъртък беше предложен и вариант референдум за съдбата на парк "Гези". Лагеруващите в парка засега не дават индикации, че са склонни на компромис.