Това е причината тя да подкрепи кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС

„Тепърва ще говорим по-сериозно за това, което се случи в петък. В политиката и сметките, и равносметките стават ясно след време”, каза в „ДИКOFF” политологът и депутат от „Коалиция за България” Татяна Буруджиева. 

 

Тя разказа, че е получила съобщение в четвъртък, че на другия ден ще има заседание на парламентарната им група. „В 8:15 сутринта в петък Сергей Станишев и Пламен Орешарски ни представиха кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Още тогава казахме, че хората ще са недоволни и ще протестират, както и се случи”, каза Буруджиева. 

 

По думите й около 30 души в парламентарната им група са били или против, или въздържали се за кандидатурата на Пеевски. „Те обаче поискаха кредит на доверие и ние им го дадохме”, добави тя.

 

Основанието й да подкрепи тази кандидатура е, че трябва да се даде възможност и да се види конкретния резултат. „Съдя по действията”, допълни депутатът. 

 

На въпрос казал ли е премиерът, че „Ако кандидатурата на Пеевски не мине, пада правителството”, Буруджиева каза, че такава фраза не е имало. Попитана кои са били другите кандидатури за шеф на ДАНС, тя каза, че Орешарски не е коментирал пред тях други имена

 

На хората им е преляла чашата и когато се направи нещо, което може да предизвика емоционална реакция, то това води до протести. Лошото е, че не протестирахме през последните 20 години”, каза тя.

 

По думите й писмото, което Пеевски е изпратил до медиите, означава, че ще има разговори и премиерът Орешарски ще каже какво ще се случи от тук нататък. Тя изрази мнение, че това ще се случи още в сряда на заседанието на Министерски съвет.

 

Попитана дали Сергей Станишев трябва да подаде оставка, Татяна Буруджиева каза, че тъй като не е член на БСП, не иска да влиза във вътрешнопартийния дебат.

 

Целия разговор на Сашо Диков с Татяна Буруджиева гледайте във видеото.