В Пловдив излязоха над 10 000 души, във Варна имаше повече от 2 000 протестиращи

До късно снощи продължи протестът срещу кабинета "Орешарски" в София. Повече от 15 000 се събраха на площад "Независимост". 

 

В Пловдив излязоха над 10 000 души, във Варна имаше повече от 2 000 протестиращи, в Бургас - над 1 000. 

 

В късните часове в  столицата недоволните се отправиха към политическите централи на БСП, ДПС и "Атака", като продължиха със скандиранията "Оставка!". 

 

Стигна се и до конфликт между Волен Сидеров и екип на телевизия "Канал 3". Симпатизанти на партията на Волен Сидеров посрещнаха протестиращите с освирквания. Между двете групи имаше размяна на вербални провокации, но въпреки напрежението до сблъсък не се стигна.

 

Същевременно премиерът Пламен Орешарски покани неправителствени организации и представители на протестиращите в Министерския съвет. Разговорите ще започнат в 14:00 часа. 

 

По повод исканията на протестиращите за оставка на правителството, в неделя от пресцентъра на премиера разпространиха писмена позиция. 

 

„Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС предизвика остро обществено недоволство, включително и призиви за оставка на оглавяваното от мен програмно правителство. Подаването на оставка в този момент е лесно лично решение, но е крайно безотговорно поради опасност от нова дестабилизация на страната”

 

Според съобщението евентуално оттегляне на Орешарски ще доведе до невъзможност за подписване на споразумение с Европейската комисия за следващия програмен период и загуба на милиарди евро европейско финансиране и невъзможност за стабилизиране на енергийната система и решаването на спешните проблеми за обществото ни.