Националистите бранили централата си без разрешение от местната власт

"Не отговарят на истината многобройните твърдения на лидера на партия „Атака” Волен Сидеров, че вчерашният протест на симпатизантите му е бил регламентиран и позволен от общината", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Снощният протест не бил съгласуван със Столичната община, пише в прессъобщение от институцията. 

 

На 17 юни 2013 г. е постъпило уведомление за постоянен денонощен протестен митинг, който да започне от същия ден. Общината обаче не е дала разрешение за демонстрация на националистите в понеделник.


Съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите уведомления се подават поне 24 часа преди провеждане на събитието. Ето защо „Атака” са получили разрешение за протести в периода 18-24 юни, от 6.00 до 22.00 ч., само пред централата на партията на ул. "Врабча", между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Париж".


"Уверена съм, че хората искат да запазят мирния характер на своя протест. Със своето поведение през изминалите дни те показаха, че изразяват мнението си позитивно и спокойно. Показателно за това е и участието на много семейства, заедно с техните деца. Благодаря на гражданите, че по време на шествията се отнасят с грижа и пазят своя град", каза още кметът Фандъкова.


Тя призова да не се стига до сблъсъци и хората да не се поддават на провокации, които целят да опорочат протеста им.

 

От „Атака” обявиха, че и във вторник ще блокират „Раковски”. Тази информация жителите и работещите в района приемат със смесени чувства –едни твърдят, че не изпитват страх от предстоящите събития, а други признават, че не се чувстват спокойни.

 


От полицията заявиха, че ще бъдат предприети всички необходими мерки, за да бъде опазен общественият ред.