От партията искат и изборната бариера за влизане в НС да падне на 3%

Конституционният съд да обяви, че Пеевски не може да съвместява депутатски с държавнически функции и на практика няма как да се върне като народен представител. 


Това поискаха от ГЕРБ на пресконференция, след като парламентът отмени избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.


Още в четвъртък, 20 юни, от ГЕРБ ще поискат на Консултативния съвет при президента промените в Закона за ДАНС да бъдат обявени за противоконституционни


От партията ще настояват правомощията на агентите да бъдат ограничени, председателят на ДАНС да се назначава от президента, както и всички реформи в сектор „Сигурност” да се спрат преди да преминат през обществено обсъждане. 


„Тези промени целяха да съсредоточат цялата власт в едни ръце. Пеевски получи допуск до квалифицирана информация за рекордно кратко време”, подчерта Красимир Ципов от ГЕРБ.

 

След като оттеглянето на Пеевски от председателския пост в ДАНС стана факт, за ГЕРБ изходът е само един – да бъде лишен и от депутатското си място. Именно това ще искат от партията да потвърди Конституционния съд. 


„Силовият начин, по който Делян Пеевски бе върнат в парламента, при нарушение на Конституцията, показва, че този нов модел на управление, тази нова тройна коалиция не се съобразява с никакви правила, а нейната основна цел е да се задържи на власт”, отбеляза Цецка Цачева. 


От ГЕРБ потвърдиха, че няма да се върнат в парламента, докато не се стигне до преработването на изборните правила. Партията обаче не иска цялостна промяна на Изборния кодекс. Ще настоява обаче за падане на изборната бариера за влизане в парламента от 4 на 3%. така в Народното събрание биха попаднали повече  малки партии. 


Според Цецка Цачева изготвянето на изцяло нов Изборен кодекс, какъвто искат от БСП и ДПС, е изкуствено удължаване на работата на това Народно събрание.

 

„Аз мисля, че след толкова заболявания правителството трябва да се пенсионира по болест”, отбеляза Томислав Дончев.

 

Повече гледайте във видеото.