Премиерът се срещна в Брюксел с председателя на ЕК

Играчите на политическата сцена у нас трябва да намерят общ изход от създалата се ситуация. За това призова председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу при срещата си с българския премиер Пламен Орешарски.

 

Визитата на българската делегация в Брюксел премина под знака на протести и критики. На разговор с протестиращи премиерът поиска 6 до 12 месеца, за да бъдат свършени най-спешните задачи. 

 

Зад протоколните усмивки от страна на европейските институции Орешарски срещна критични забележки около кадруването, което „подпали” България, необходимостта от по-ефективна съдебна система и острото политическо напрежение.

 

„Някои от последните събития в България не бяха добри и те предизвикаха притеснение не само в българското общество, но и сред европейските партньори. Особено споровете около назначението на новия директор на ДАНС”, заяви Жозе Барозу. „Партиите винаги ще се борят за власт, това е част от демокрацията. Но в България е важно да бъде постигнат национален консенсус”.

 

Изход от икономическата криза у нас премиерът вижда в еврофондовете. По тази причина той е помолил Барозу за съдействие. Предстои в близките дни министрите на транспорта, околната среда и регионалното развитие да се срещнат с еврокомисар Йоханес Хан.

 

„Практически тази година трябва да усвоим два пъти повече фондове, отколкото предходни години. И рисковете да не успеем да се справим са реални”, заяви Орешарски.

 

У нас, заедно с работодатели, синдикати и неправителствени организации премиерът ще стартира мащабен дебат за следващия програмен период, когато страната ни ще се бори за над 14 милиарда евро.

 

„Гледаме на ефективността от усвояването на средствата като силен фактор за отпор на рецесията”, заяви Орешарски.

 

Премиерът предстои да се бори за доверието на хората, които през последните дни искат неговата оставка. Поискаха я и в Брюксел студенти, стажанти и работещи в евроинституциите.

 

Засега Орешарски даде заявка за изпълнение на ангажиментите и към Европейските институции, и към евроатлантическия пакт. Остава да получи доверието на хората.