Премиерът говори на Съвета на ПЕС, макар че не е член на БСП

„На моето правителство се падна случаят да има най-трудните 100 дни в сравнение с всички последни български правителства”, заяви премиерът Пламен Орешарски, който взе участие в Съвета на Партията на европейските социалисти, въпреки че не е част от БСП.

 

Пред европейските социалисти премиерът заяви, че правителството е избарно много трудно и още от първите му дни се иска оставката му.

 

„Въпреки това ние се фокусирахме върху няколко важни неотложни групи мерки”, заяви премиерът. „На първо място засилихме някои социални програми с най-голяма чувствителност на обществото, обърнахме внимание на младежката безработица и разработваме специални програми. Вторите мерки засягат подобряване на бизнес климата и намаляване на административни тежести”, заяви Орешарски. 

 

Надяваме се за първите 100 дни някои от тези мерки да бъдат изпълнени, а по други да постигнем съществен прогрес, така че ходът на целия процес от мерки да бъде допълван с оглед на изключително сложната икономическа, социална и политическа обстановка в нашата държавата”.

 

Освен това Орешарски заяви, че е обнадежден от разговорите в Брюксел и че е получил окуражителни знаци за намеренията на новото българско правителство. 

 

Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев пък заяви, че има точен изход от кризата.

 

„Ние, социалистите, имаме точен метод за излизане от кризата. Разчитаме до голяма степен на председателя на Европейския парламента Мартин Шулц за това, че ЕП ще се превърне в институция, която ще защитава интересите на хората”, заяви Станишев. „Ние сме единствените хора, които можем да възобновим европейската идея”.

 

Станишев заяви още, че в момента правителството и БСП наистина се нуждаят от подкрепата на ПЕС.