По време на протеста бяха задържани двама души

Антиправителствените протести продължават и в събота, 22 юни. Това е деветият пореден ден на гражданско недоволство. 


Много хора отново се събират пред сградата на Министерския съвет, за да искат оставката на кабинета "Орешарски", както и за да поискат законодателни и икономически промени. 


Хората на пл. „Независимост” към 19 ч. бяха доста по-малко в сравнение с предишните дни, обясни за Новините на Нова репортерът ни Марина Цекова.

 

Протестиращите започнаха да се събират масово към 19.30 ч. Те изминаха традиционния си маршрут - покрай Народното събрание, Орлов мост, НДК, като отново не пропуснаха и политическите централи на БСП и ДПС. До ексцесии не се стигна.


„Асамблея Орлов мост” - готови за палатков лагерПо време на протеста бяха задържани двама души. Първият е задържан, тъй като хвърлял ябълки по сградата на Министерски съвет, а вторият нямал лични документи при извършена рутинна проверка за такива.


От „Асамблея Орлов мост” заявиха за Нова ТВ, че от утрешния ден, 23 юни, са готови за палатков лагер на „Орлов мост”.


Въпреки че протестът започна от социалните мрежи, през последните дни точно там все повече започват да се поставят въпросите какви са исканията на протестиращите. Запитване, проведено отново в социалните мрежи, показва, че най-подкрепяните отговори са промяна на Изборния кодекс, свикване на Велико Народно събрание, образователен ценз при гласуването, както и оставката на кабинета „Орешарски”.  

 

Опасенията идват от това, че ако не е ясно за какво точно се протестира, положителната енергия през последните дни ще затихне. 


Част от протестиращите се заканиха пред екипа на Новините на Нова, че ако премиерът Орешарски не подаде оставка до неделя, 23 юни, ще подготвят блокада на парламента

 

И тази вечер полицаите бяха със светлоотразителни жилетки, на които пише "Антиконфликт". Целта е униформените служители ясно да заявят пред гражданите желанието за толерантност и овладяване на напрежението при провеждането на масови прояви и за диалог с гражданите.