Това твърди Ивайло Московски. Данните са му предоставени от „Авиоотряд 28”

Продължават политическите нападки около използването на правителствените самолети. След изнесените във вторник, 2 юли, данни, че като премиер Бойко Борисов е изкарал във въздуха почти половината си мандат, а самолет е ползван и за търговски цели, днес от ГЕРБ отвърнаха на удара. Според тях по времето на Тройната коалиция „Авиоотряд 28” е извършил с над 200 полета повече, отколкото през мандата на Борисов и имало доста екзотични дестинации.


От 2005 до 2009 г., когато е мандата на Тройната коалиция, авиоотрядът е направил 1551 полета или с 245 повече, отколкото по времето на кабинета „Борисов”, пресмятат от ГЕРБ. Информацията е поискана от правителствената авиослужба обясни Ивайло Московски.


„Със сигурност и бюджетите, които са разходвали тогава са по-големи от бюджетите за периода, в който ГЕРБ е управлявал”, отбеляза Московски.


От ГЕРБ обясниха още, че през мандата на Тройната коалиция авиоотрядът обиколил редица екзотични дестинации. По време на дълъг полет към Южна Корея правителственият самолет кацнал в Австралия, твърди Московски.


„Поради желанието на тогава управляващите да разгледат операта в Сидни, се е наложило самолетът да кацне в Сидни, което е струвало 50 хиляди долара, разкри още бившият транспортен министър.


От думите на Московски стана ясно, че фолкпевицата Преслава не е летяла с Бойко Борисов, а полетът на "Бистришките тигри" е бил платен от футболния клуб в Етрополе. 


От ГЕРБ смятат, че парламентарната комисия проверява правителствените полети на Борисов субективно, без база за сравнение. Затова те бойкотирали работата на комисията. Все още не е ясно и дали бившият премиер Бойко Борисов ще уважи следващото заседание, на което трябва да бъде изслушан.


По думите на председателя на Комисията - Венцислав Лаков, обаче Борисов е длъжен да отиде на изслушването.


От своя страна, д-р Илия Баташки от „Коалиция за България” заяви, че като лекар непременно ще се включи в изслушването, за да „помага на Бойко Борисов да не му играе кръвното”.


Междувременно, работата на комисията беше удължена до 30 август, заради огромния обем материали и хаоса около проучването им.