Според Калоян Стайков актуализирането на бюджета е и негативен сигнал към инвеститорите

Актуализацията на бюджета в този момент е лош ход, който показва намерение за повече необосновани харчове. Това смята Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. 

 

В момента няма необходимост от актуализиране на бюджета, смята Стайков. Едно такова решение би било лош ход и аларма за бизнеса и инвеститорите.

 

„От последните изказвания на правителството изглежда, че идеята е просто да има допълнителни харчове, а не да се помогне на икономиката”, подчерта той.

 

От думите на Орешарски тези дни стана ясно, че допълнителните пари няма да се харчат за социални плащания, а за изплащане на незаложени в бюджета задължения.

 

„След като няма да са за социални плащания, остават единствено капиталовите и разходите за администрация”, коментира икономистът.

 

Потенциална актуализация на бюджета няма да бръкне в джоба ни, смята Калоян Стайков. Поне не сега: „Тази година това няма да се усети чак толкова негативно, но в бъдеще може да доведе до нови данъци, нови съкращения на разходи”.

 

От кабинета на Орешарски посочват сериозно изоставане в приходната част на бюджета. За първите пет месеца приходите от акцизи например са с близо 30 на сто от планираните. 

 

Експерти на Международния валутен фонд също са скептични по отношение на актуализацията.