Очаква се първият газ по тръбата да пристигне в България през декември 2015 г.

На посещение у нас пристигна председателят на управителния съвет на руския газов гигант - "Газпром" Алексей Милер. Гостът е обсъдил с премиера Пламен Орешарски бъдещето на проекта „Южен поток”


По план, строителството на българския участък от тръбата трябваше да започне през лятото. Въпреки забавянето, Алексей Милер обяви, че първият природен газ ще потече по тръбата през декември 2015 г. и всички разходи за построяването на българския участък ще бъдат поети от руската страна. 


България официално постави подписа си под "Южен поток" през ноември миналата година. Управляващите тогава обещаха да не плащаме за строежа на нашия участък, а управляващите сега потвърдиха това обещание. 


„Искам ясно да кажа, че „Южен поток” ще се финансира на проектен принцип. Няма да има държавни гаранции, няма да бъдат харчени и парите на българските данъкоплатци”, подчерта министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.  


Потвърди го и Алексей Милер:


Руската страна е готова да финансира в пълен обем дейностите по строителството на този участък от газопровода. Ще бъдат предоставени всички 3 милиарда и 100 милиона евро.”


За сметка на това, част от разходите ще бъдат приспаднати от транзитните такси, които страната ни трябва да получава за преноса на синьо гориво през територията си. 


„Българската страна сега не поема абсолютно никакви рискове, свързани с финансирането на този участък на газопровода”, допълни Милер.


По план, близо 540 километра от тръбата ще преминават на българска територия. Заявката е в строителните дейности голяма роля да имат български компании. Големият въпрос сега е дали ще започне ли строежът навреме.


„Разговорите с министър-председателя на страната преминаха в конструктивна работна атмосфера. Ние сме напълно уверени, че сроковете, които са набелязани за начало на строителството, ще бъдат спазени, коментира шефът на „Газпром”.


„Ние ще ускорим работата, тъй като за нас е важно да има диверсификация за маршрута за доставка на природен газ, тоест да имаме директна доставка от Русия, без да се минава през трети държави. Но няма никакво съмнение относно това, че първият газ по тръбата ще пристигне в България през декември 2015 г.”, дагоха гаранции Алексей Милер и Драгоми Стойнев.


Още по темата гледайте във видеото.