По данни на МВР към 19.30 ч. на площад „Независимост” са се събрали около 3500 души

25-и ден продължават протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

 

Хиляди протестиращи отново изпълниха пространството пред Министерски съвет и скандираха за оставка на кабинетаНедоволните започнаха да се събират на площад "Независимост", от където по-късно шествието по традиция тръгна към парламента. 

 

Около 19 ч. малка група хора бе припозната от останалите протестиращи като провокатори заради издигната лозунги, различаващи се от поставени искания през последните седмици, и бе изведена от полицията. 


За втора поредна вечер шествието не премина през партийните централи, а се насочи към „Цариградско шосе”, като според хората така те показват, че са много повече от официалните преброявания. Двете платна на булеварда останаха затворени с часове. През цялото време полицията внимателно следеше за провокатори. 


Хората са категорични, че няма да се приберат, докато исканията им не бъдат изпълнени.

 

По данни на полицията в началото на протеста - към 19.30 ч., на площад „Независимост” са се събрали около 3 500 души. Колко са били на Цариградско - не е ясно.  

 

Въпросът колко точно са протестиращите не намира конкретен отговор. Към момента  справката на МВР и тази на самите протестиращи се разминават значително. Данните на полицията за броя на протестиращите възмутиха участниците в неделните демонстрации срещу правителството.


От МВР на 7 юли преброиха 3000 протестиращи. Според самите недоволни броят на хората, блокирали „Цариградско шосе” същата вечер, очевидно е с пъти по-голям.


За да се види реалният размер на протеста, множеството смени традиционния си маршрут и изпълни „Цариградско шосе”. Според участниците малко преди 21 ч. пространството между „Орлов мост” и хотел „Плиска” е било пълно с хора


От МВР обясниха, че отчитат само хората, събрали се на площад „Независимост” в началото на протеста – още преди шествието да тръгне. Полицията не могла да преброи множеството около президентството, нито пък хората, които се присъединяват към шествието, когато тръгне от Ларгото по традиционния си маршрут.

 

Обяснението на вътрешното министерство е, че не могат да се изчислят коректно включилите се по време на протеста, защото множеството е твърде мобилно.


Повече подробности ще намерите във видеото.