Супербебето има минимална предразположеност към редица заболявания

В САЩ направиха революционна стъпка напред в ин витро технологиите и почти създадоха перфектното бебе. 

 

След пълен генетичен анализ на гените в няколко ембриона, учените са подбрали най-добрия, така че детето да е минимално податливо на редица заболявания. Новата процедура се очаква драстично да свали цената на подобни тестове. 

 

Малкият Конър Леви е роден на 18 май тази година. След четири години безуспешни опити за бременност, родителите прибягват до ин витро процедура, предшествана от авангарден геномен анализ, разработен от британски екип в университета „Оксфорд”. 

 

Учените разчели генетичната информация на 13 ембриона и избрали трите най-здрави. Така супербебето има минимална предразположеност към редица заболявания. 

 

Очаква се новият метод, в който човешкият геном се разчита за броени часове, да бъде евтин и достъпен. И това на фона на все по-широката популярност на ин витро зачеването. 

 

Раждането на здрави деца, независимо дали става по изкуствен, или по нормален път, се гарантира от качественото разчитане на генетичната информация. По света това отдавна е приоритет. 

 

У нас обаче Националната програма за генетични и редки болести изтича тази година. Въпреки че за 2012 година около 30 000 бременни са направили генетично изследване, все още няма национален генетичен регистър и национална ДНК банка.

 

Според професор Иво Кременски България трябва незабавно да приеме европейски стандарти в тази област и да създаде нов дългосрочен план.

 

„Ние задължително трябва да го направим това в кратки срокове, защото в крайна сметка бюджетът ще се приеме след 2-3 месеца и ще останем догодина без програма”, заяви проф. Кременски.

 

И още един роден абсурд - оказва се, че заради посредници в процедурите цената на пълното геномно изследване в България е по-висока и от тази зад Океана. 

 

Едва когато решим и този проблем, можем да очакваме и българското супербебе.