Премиерът започна отчета с уточнение, че правителството му не разполага с обичайните 100 дни

С уточнение, че правителството му не разполага с обичайните 100 дни и работи при по-високи критерии за оценка, премиерът Пламен Орешарски поднесе в парламента отчет за първия месец на своя кабинет в управлението на страната. В него отдели централно място на свършеното за това време по отношение на „спешните и неотложни мерки за овладяване на негативните тенденции в социално-икономическата сфера”.

 

Още преди сформирането на подкрепеното от "Коалиция за България" и ДПС правителство били ясни рисковете от повишаване на електроенергията и първата работа на Министерския съвет била да предотврати такова поскъпване в диапазона от 20 до 40%, посочи Орешарски. За стабилизирането на енергийния сектор вече са прокарани необходимите промени в Закона за енергетиката, гласувани от парламента, отчете министър-председателят. Благодарение на усилията на министрите, депутатите и членовете на енергийния регулатор токът за крайните потребители няма да поскъпне, а цената му ще се образува прозрачно, смята бившият финансов министър.

 

Отчетът на ОрешарскиПламен Орешарски се похвали и с постиженията в социалната сфера, сред които увеличаването на размера на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години от 240 на 310 лева от 1 юли и повишаването на еднократната помощ за първокласниците от 150 на 250 лева.   

 

Орешарски каза пред депутатите, че изпълнителната власт готви варианти за заявената вече актуализация на бюджета, но уточни, че основните аргументи за нея не са свързани с намерение за разходване на повече пари, а за да се изпълнят поетите ангажименти. В тази връзка премиерът отбеляза, че невърнатото ДДС към средата на тази година възлиза на 776 млн. лева, което по думите му е три пъти над обичайното равнище. Изрази съжаление, че бившите управляващи не са в залата, за да дадат обяснение по въпроса.

 

Пламен Орешарски заяви, че кабинет ще продължи работа по спешните мерки и увери, че той и министрите му чуват исканията на протестиращите от февруари и сега, като изрази надежда, че те ще се запознаят с отчета му. Междувременно стана ясно, че следобед премиерът ще се срещне с протестиращите.