Той вижда много общо между речта си и изявлението на посланиците на Франция и Германия

„Протестиращите посочват проблеми, през февруари го направиха по същия начин. Подават ръка на политиците, казват ни – вижте проблемите, адресирайте ги, решете ги. Винаги, когато казвам 'политиците', имам предвид и себе си.” Това заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар на реакциите по повод неговото изявление за ситуацията в страната.

 

В събота журналистът Велислава Дърева отбеляза в ефира на Нова ТВ, че президентът говори за „политиците”, сякаш той не е един от тях. По думите й Плевнелиев не се е изказал като държавен глава, а като страна в общественото противопоставяне.

 

„Аз съм част от политическата система на България, за добро или лошо, част съм от този политически елит и нося своята отговорност. Надявам се да вървим към решение чрез диалог, чрез съгласие и чрез правилното лечение, което включва правилната диагноза”, заяви президентът пред журналисти във Варна, където присъства на международното военноморското учение "БРИЗ 2013".

 

Плевнелиев призова още да бъдат избягвани повърхностни политически коментари и настоя: „Посочете ми с коя моя дума, с кое мое изречение, с коя теза бъркам”.

 

„Чух много коментари за моето изявление от миналата седмица, както и за изявленията на посланиците на Франция и Германия. Между двете изявления има много общо”, заяви още Росен Плевнелиев, според когото и той, и дипломатите са направили „едно много елементарно упражнение”, казали са истината. А това според държавния глава е предпоставка за започване на дебат за проблемите на нацията и за техните решения.