Въпреки че индийците пускат ежедневно по 5000 телеграми, поддържането на системата се оказва нерентабилно

Последната телеграма в световната история ще бъде изпратена в неделя, 14 юли - почти 180 години, след като Самюъл Морз изпрати първото послание от този вид през далечната 1837-а. 


Индийската държавна телекомуникационна компания е единствената мрежа в света, която все още позволява на своите клиенти да изпращат съобщения чрез телеграф - услуга, в която потребителяt плаща за всяка дума "по жицата". 


Въпреки че индийците все още пускат по 5000 телеграми всеки ден, това излиза изключително нерентабилно за втората по население държава, която губи по 23 милиона долара годишно за поддръжката на системата.


Въпреки че Самюъл Морз е кредитиран с изобретението на телеграфа, няколко подобни системи са изобретен почти едновременно от учени в Съединените щати, Великобритания и Германия през 30-те години на 19 век. 


Все пак Морз е човекът, който измисля Морзовата азбука, съставена от различни комбинации от кратки и продължителни електронни импулси, които съставят буквите от азбуката. Азбуката е може би най-известна с това, че повечето западни държави инсталират телеграфни мрежи преди средата на 19 век. Тогава вече се затвърдява и думата "телеграма", като в началото не е било ясно как точно трябва да се казват съобщенията.