Бившият наркозависим Желяз Турлаков помага на лекуващите зависимост в терапевтична общност

След като успява да се измъкне от капана на дрогата, Желяз Турлаков решава да помогне и на други нарозависими да вземат живота си в ръце. Така, през 2009 г., работа започва така наречената терапевтична общност за лечение на зависимости „Ново начало“. За благородната инициатива Желяз разказа в ефира на предаването „На кафе“.


Той и екипът му се обявяват против метадоновото лечение, тъй като според актуални проучвания, употребата на хероин у нас намалява. За сметка на това все повече млади хора посягат към синтетичната дрога. Над 300 000 българи, предимно на възраст между 15 и 34 години, са наркозависими, а страната ни е на пето място в Европейския съюз по смъртност на наркозависими до 25 години, сочат още изследвания.


Терапията на накозависимите в „Ново начало“ протича на три етапа - дългосрочен (8-месечна програма), посещение на дневен център(5-7 месеца) и накрая - проследяваща фаза. Според Желяз и екипа му хората по-лесно се освобождават от зависимостите си, когато се откъснат от ежедневието, в което посягат към наркотиците.


Сред терапевтите са Даниел и Григор, също наркозависими, а работата с лекуващите се е част от тяхната собствена терапия.


В момента в центъра се лекуват 13 души.


Още по темата гледайте в „На кафе“ на сайта Nova Play.