По думите на Петър Кънев, член на Комисията по бюджет и финанси, около 16 000 кредита въобще не са обслужват

Трябва цялостна промяна на законодателството, с цялостна стратегия, защото от предложенията виждам, че отново се мисли за промяна на парче”, каза в „Здравей, България” адвокат Веска Волева на въпрос какво трябва да се промени в Закона за потребителите и нужна ли е по-голяма защита при взимането на кредит. Според нея с тези предложения на парче, поради някакво лоби, се цели да се увеличи общественото напрежение и да се говори, че въпросът е решен.

 

„Отдавна сме предложили откъде да тръгне реформата. Това трябва да стане от промяната на Гражданско-процесуалния кодекс и след това всички останали промени”, добави тя. По думите й трябва да отива на съд всеки, който има претенции към лица или фирми, а не да се прибягва веднага до частен съдебен изпълнител.

 

Според икономистът Димитър Ламбовски, който е и бивш депутат от НДСВ, това, което се случи в отношенията между банките и хората е резултат от кризата в България. По думите му, изключително важно е как ще се проведат промените, защото банковото лоби е много силно.

 

Има ликвидна криза в сектора, в момента няма и търсене. Важно е как ще се проведе дебата, защото има изключително силно лоби в законодателната власт на банките”, аргументира се той.

 

„Напрежението в сектора е много голямо”, заяви Петър Кънев, член на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. По думите му около 15 000 - 16 000 кредита въобще не са обслужвани.

 

„От Асоциацията на банките не приемат идеята ако кредита на може да се обслужва да поемат разликата като свой риск”, каза Кънев. Той съобщи, че от банките предлагат да има извънсъдебен спор, в който да се решават спорове между кредитополучателя и банката.

 

Банките са само един субект”, каза адвокат Волева и добави, че те не определят какъв да е закона. Тя заяви, че е против да се говори с банкова терминология, а счита, че трябва да се говори с юридическа и правна терминология. „Всяка област в живота ни се решава от правото”, смята Волева.

 

Целия дебат гледайте във видеото.