Според него един от недостатъците на протеста е, че той няма лидери

Това, че Хизбулла стои зад атентата, е ясно. Въпросът е дали имаме смелостта да кажем това. Много често на международната сцена се робува на едно табу, че ако кажеш кой е извършителя, той ще те нападне още един път. Това е погрешно разсъждение. Истината е, че колкото повече изложиш изпълнителя пред международната общност, той става толкова по-страхлив”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият външен министър Соломон Паси. В ефира на Нова телевизия той коментира как върви разследването на атентата в Бургас година по-късно.


„Доста неща станаха ясни. Разследването напредна. Може би не е стигнало до края, но много напредна. Международната общност проявява закономерен интерес към това разследване. За съжаление в България смяната на правителството доведе и до смяна на отношението към този атентат. Не успяхме да формулираме един национален консенсус, зад който да застанем всички политически сили. Това можеше да стане, само ако управляващите по време на атентата се бяха обърнали към опозицията и бяха казали: „Нека заедно да застанем зад една национална кауза. Това не се случи. И засега се вижда известна колебливост в сигналите, които министрите в сегашния кабинет дават по този въпрос”, добави още той.


„Виждам, че ЕС бавно, но твърдо върви към признаване на военното тяло на Хизбулла за терористична организация. Това ще се случи най-вероятно през следващата година. Очаквам, че сме по-близо до това решение, отколкото бяхме преди една година. Това ще доведе до нови отношения между Европейския съюз и тази организация”, коментира Соломон Паси.


Запитан какъв е изхода от кризата, той отвърна, че ако този въпрос е бил зададен преди месец, той отговорът му е щял да бъде следният: „Двете големи партии ГЕРБ и БСП можеха да направят едно общо правителство и то да бъде правителство на националното спасение, където да не прибягват до услугите на ДПС и на „Атака”, които в момента изиграха изключително лоша шега на България”. По думите му с времето ситуацията се променя и тази коалиция става по-трудна с всеки изминал ден.


Той посочи двама от министър-председателите, които не са критикувани от международната общност в годините от 1997 до 2013 г. са Иван Костов и Симеон Сакскобугготски.

 

Привържениците на тези бивши премиери са тези, които могат да формират новата надежда за обединението и за реформите на България.


Според него това е „един от големите недостатъци на нашия протест – че той няма лидери. Ние искаме протеста да има лидери, за да може те да започнат да управляват в един момент”.


Целия разговор гледайте във видеото.