Въпреки тежестта на професията, близо 23 000 души у нас работят като миньори

Въпреки тежестта на професията, близо 23 000 души у нас работят като миньори. На места заплатите достигат до над 1500 лева, а сравнително доброто заплащане намалява страха от опасностите, които се крият под земята. 

 

Няколко часа работа под земята осигуряват доста по-добър живот на повърхността й. Особено в бедни градчета като Мадан. 

 

Бедри работи под земята вече 14 години. Невинаги по време на смяна обаче всичко минава по план.

 

А условията на труд невинаги са удовлетворителни. Новите собственици на „Горубсо” се хвалят, че само за година са направили инвестиции колкото не е имало през последните 15 години. 

 

В някои рудници обаче условията не само не се подобряват, а вървят към по-зле. А по данни на синдикатите, близо 10 на сто от мините в страната имат проблеми с безопасността

 

Така се стига и до редица инциденти. И до случая Ораново. Само за 6 години, рудникът дава 6 жертви. И десетки ранени. Мината е и една от най-тежките – защото в нея има метан и газ гризу. 

 

Последната дума оставяме на статистиката. За последните три години и половина, инспекцията по труда е разследвала 25 случая на трудови злополуки в рудници

 

А от всички над 1600 нарушения, които инспекторите са открили за този период, половината са свързани именно с неспазване на условията за безопасност.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.