Тя обясни, че ако не бъде избран такъв инспектор, това ще се отбележи като липса на напредък

"Устният доклад на Европейската комисия ще съдържа данни за напредъка и развитието, както и актуализация на фактическите събития, които са се случили от февруари месец насам. В доклада са обхванати и темите за организираната престъпност, борбата с корупцията, съдебната реформа, Комисията за борба с конфликт на интереси, Комисия за отнемане на незаконното имущество”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.  


По думите й в доклада обикновено попадат съмнителни назначения както в съдебната система и сектора за сигурност, така и в изпълнителната власт.


„Това са фактически неща, които не водят до политически изводи”, конкретизира Златанова.
По думите за правосъдният министър важният период за страната ни е в края на годината, когато трябва да излезе официалния доклад на еврокомисията.


„До края на годината трябва да бъде избран главен съдебен инспектор. И това може да стане само със 160 депутата. Конституционно мнозинство искаме”, подчерта Златанова. Тя обясни, че ако не бъде избран такъв инспектор, това ще бъде отбелязано в доклада като липса на напредък в тази сфера.


Тя заяви още, че до края на годината ще внесе в парламента новия Наказателен кодекс, който по думите й се готвел вече три години. Златанова ще внесе и стратегията, която се работи от неправителствения сектор.


„Много бих искала четирите партии там да кагат какво мислят за тази съдебна реформа. Искат ли те гражданите да имат реформирана съдебна систума или не. Ако искат реформирана съдебна система, бих им предложила едно споразумение по испански модел – около няколко консенсусни точки, върху които да влязат и да изгласуват съдебната реформа”, поясни правосъдният министър.


По думите й е абсолютно недопустимо хора, които са съдени да влязат на ключови места във властта.


Целия разговор гледайте във видеото.