Той коментира и изборът на нов шеф на ДАНС

Вчера Искра Фидосова напуска Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Фидосова е изпратила молба до лидера Бойко Борисов и останалите членове на комисията, в която иска да бъде освободена и като депутат от парламентарната група в 42-то Народно събрание.


Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов изтълкува оставката на Фидосова като логична.
„Едва ли говорим за някакви факти, които са се поувили вчера в публичното пространство. Вече близо четири години се говори за това, че върхушката на ГЕРБ злоупотрубява с власт, като най-изявени в това отношение са Цветанов и Фидосова. Включително и половината партия ГЕРБ се обърна срещу тях. Дойде време търпението на Бойко Борисов по отношение на Фидосова да приключи. Интересно е кога ще приключи и по отношение на Цветанов”, заяви още Йорданов.


От своя страна бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев каза: „Едно тефтерче и виждате какъв скандал. Аз съм убеден, че има много тефтерчета. Това съдържание е показателно за методологията, която се използва от политическия елит на прехода – от манипулациите, които се извършват на различните управленски равнища и закономерните скандали. За съжаление много от скандалите се замитат под килима отдолу”.


Запитан дали може чрез тефтерчето да се докажат престъпни деяния, Емануил Йорданов заяви: „Ще бъдат разпитани всички хора, които са свързани с този случай. Информацията, която те ще дадат, ще определи насоката на наказателното производство”.


Тихомир Стойчев обаче изрази опасенията си, че службите от години се намирали в хаотично състояние и че „чрез кадруването по върха, на практика се извършва преподчиняване на службите на същия този политически елит, които твори тефтерчета и работи с тях”.


Запитан дали очаква да има промяна след избирането на нов шеф на ДАНС, Стойчев обяви, че очаква още повече да ескалира социалното напрежение.


„След провала на проекта Пеевски, някой бърза, но той видимо е бързал още по-рано, защото има една силна компресия във времето. Много бързо и неясно откъде, без да има подписи, както е качено дори в сайта на парламента, проектозакона за изменение и допълнение на закона за ДАНС, няма подписи. Кои са вносители?”, запита се бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев.
По думите му несистемните решения и системните грешки, които са допускани през годините, „раждат кръгова, които продължават да настаняват след Пеевски, втори, трети и четвъртия проект „Пеевски”.


На въпрос дали Писанчев ще ескалира отново напрежението и как да се повярва на новата кандидатура за шеф на ДАНС, Емануил Йорданов отговори: „Би могло да се мисли за някаква обществена реакция, защото всички свързват името на Писанчев с разработката „Галерия”, която има печална слава. Управляващите трябва да бъдат по-внимателни, когато се залавят с тази материя”.


Целия разговор гледайте във видеото.