Тя обясни, че държавата няма как да помогне, защото се действа на базата на договор за екстрадиция

36-годишната Гергана Червенкова работи в сайт за онлайн търговия с лекарства. Тя е арестувана по обвинение за търговия с дрога и забранени медикаменти. Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана и съдена на територията на Америка. Тя прекара близо 60 дни зад решетките. Днес предстои да се гледа делото, което ще реши дали Гергана да бъде екстрадирана в Съединените щати. Пред Съдебната палата в София нейни близки и приятели организираха протест в нейна защита.


Пред камерата на Нова телевезия Гергана призна, че почти не е мигнала от притеснение за предстоящото дело, което ще определи съдбата й.


В четвъртък на обяд са пристигнали и документи от Америка, свързани с делото. По думите на Гергана все още няма категорични доказателства, които да я уличават.


Според американското законодателство клетвената декларация е доказателство, така че за съжаление, съдът трябва да го приеме, независимо че в България това не е доказателство”, заяви Гергана Червенкова.


Запитана дали усеща помощ от държавата, тя отговори: „Все още нямаме подкрепата на държавата. Май няма много опции за подкрепа, за съжаление, тъй като те действат на базата на този договор за екстрадиция. Държавата се е ангажирала с този договор и реално почти няма никакви варианти за такава помощ”.  


Целия разговор гледайте във видеото.