"Не си определяйте точен час на пристигане", гласи един от тях

Именно през летния сезон "Пътна полиция" отчита огромен брой на тежките произшествия на пътя. Ето защо МВР отправи чрез сайта си препоръки за безопасност на пътя по време на летните отпуски. От МВР твърдят, че съветите на КАТ "Пътна полиция" са изготвени след анализ на факторите, довели до тежките катастрофи през летния сезон.

 

През миналото лято в страната са станали над 2 700 тежки катастрофи, при които са загинали 253 души, а ранените са били над 3 300. Причините остават непроменени. Превишена скорост, неправилно изпреварване, отнемане на предимството на пешеходец и употребата на алкохол.

 

Българинът трябва да има по-голямо чувство за самосъхранение. Пешеходецът си мисли, че шофьорите ще направят всичко възможно и няма да го блъснат. Шофьорът винаги мисли, че кара със съобразената скорост, дори секунди преди да се стовари с огромна скорост в дървото", каза  гл. инспектор Красимир Костов от "Пътна полиция".

 

Ето защо от КАТ се опитват да предпазят водачите с важни съвети, които да предотвратят рисковите ситуации. Така например можем да запомним златните правила за безопасност: „На пътя - винаги по-далече от другите!” и „Видимостта е живот!”. Освен това е добре да се движим със средна скорост по-ниска с около 10-15 км/ч от обичайната. Така ще имаме повече време за реакция при спиране или маневра в критична ситуация. Освен това е добре да шофираме на двойно по-голяма дистанция от предния автомобил.

 

„Една от основните причини за злополуките през лятото е разсеяността и сънливостта. До тях се стига, защото шофьорите не оценяват колко са спали и тръгват на дълъг път. Формулата е 100 + 10. На всеки 100 изминати километри, 10 минути почивка на прохладно сенчесто място край пътя”, добави още Костов.

 

И не само това. "Не си определяйте точен час на пристигане, когато пътувате по дълги маршрути с приятели, с други компании, защото закъсняването ще ви притесни много и ще направите грешки, когато непрекъснато изпреварвате", посъветва той.

 

Стремежът за максимална скорост и изпреварването на всяка цена водят до 14 процента от загиналите на пътя!"

 

И още от статистиката. През лятната ваканция на 2012 на пътя са загинали 23 деца, а ранените са над 400. Сред тях има и неправоспособни. Препоръка на КАТ е родителите да бъдат безкомпромисни.

 

"Помислете най-вече за това, че вашето момче може да загине само заради това, че Вие не сте направили необходимото да му отнемете возилото", заяви Костов.

 

Всички съвети на Пътната полиция можем да видим на интернет страницата на вътрешното министерство.

 

Междувременно от днес до края на август всеки уикенд пътните полицаи започват масови проверки на входовете и изходите на София за употребата на алкохол,  за валидна застраховка „Гражданска отговорност”, винетки и редовност на документите.