Причината е, че не са получили гаранции, че новият модел на цената на тока няма да навреди на въгледобива

От енергийния регулатор обещаха намалението на цената на тока да бъде не само за домакинствата, но и за индустрията. Идеята е да се разчита повече на приходите от парникови газове, орязани са и разходи на всички по веригата, но така,че да се запази стабилността на системата.

 

И все пак – от новия модел имаше и недоволни. Синдикатите обявиха, че не отменят готовността си за стачка. Причината е, че и днес не са получили достатъчно гаранции, че новият модел няма да навреди на въгледобива и топлоенергетиката.

 

От регулатора са категорични - в момента няма никакъв риск за никого по системата.

 

Не така обаче мислят синдикатите. Че промените могат да доведат до нестабилност в системата се опасяват и от индустрията.

 

И от регулатора, и от министерството обаче обявиха, че положението е под контрол и риск за системата няма.

 

Колкото до готвените от миньорите стачки: „В този момент се прави всичко възможно да има работа на миньорите. И особено за тези, които работят на държавна работа. Аз съм гарантирал, че няма да има съкращения, няма да има намаляване на заплатата. Нещо повече. Имам намерение през септември – октомври да седнем със синдикатите и да обсъдим увеличение на цената на въглищата”, каза Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката.

 

Засега обаче и министърът, и синдикатите отказаха да посочат конкретен процент. Първите разчети ще дойдат, когато се види дали новите правила облекчават достатъчно износа.