Той подчерта, че ще се работи за това виновните да бъдат наказани

„Европейската служба за външна дейност направи компромисно предложение, което заявихме, че подкрепяме. В своята есенция то звучи така - ЕС поставя военното крило на Хизбула в списъка на терористичните организации, но в същото време се ангажира да продължи диалога с всички политически сили в Ливан и да продължи финансовата подкрепа за страната”. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред БНР. Изказването му бе по повод предстоящия Съвет на ЕС по външни работи, където ще се обсъжда темата за Хизбула и разследването на атентата в Бургас.


Той обаче подчерта, че на този етап няма пряка връзка между резултатите от разследването в България и евентуалното решение на Съвета по външни работи, което трябва да излезе в понеделник.


„Нашата задача е разследването в България да продължи, ще работим за това виновните да бъдат наказани”, добави Вигенин, подчертавайки че Съветът трябва да се изкаже и по редица други случаи, които дават по-ясна картина за това къде стои военното крило на Хизбула. „Касае се за политическа дискусия и за политическо решение”, изтъкна министърът.


Запитан за следващия български еврокомисар, Вигенин отговори, че е необходимо да има широко споделена кандидатура, за да не се стига до ситуацията от предишния път, когато Румяна Желева беше отхвърлена. „Кандидатурата трябва да бъде добре обсъдена и предложена навреме”, заключи той.


Министърът обобщи и резултатите от провелия се форум в Палма де Майорка за бъдещето на Европа. По думите му се стигнало до идея веднъж в годината Европейският съвет да се занимава с въпросите на общата външна политика.