Данните се на Института за развитие на публичната среда

Близо 18 милиона лева са стрували изборите през май на всички партии и коалиции в бюлетината. Анализ на кампанията сочи, че парламентарно представените партии са лениви и  разчитат основно на държавната субсидия за предизборните си кампании. Изводите са на Института за развитие на публичната среда.

 

Сравнение между похарчените пари и спечелените гласове на избирателите показва обратна зависимост – многото пари не гарантират много гласове в урните. В предизборната кампания най-много са инвестирали от ДПС лимитът определен по закон – 4 милиона лева. Разделено на броя на спечелените избиратели излиза, че зад всеки глас стоят почти 10 лева инвестиции.


Гласоподавател на Коалиция за България е струвал инвестиция от почти 3 и 50, 2 и 20 за гласувал за атака. ГЕРБ са инвестирали 1.80 лева.


Впечатление прави че похарчилите най-много за глас не успяват да вкарат нито един депутат. Най-скъпо излизат гласоподавателите избрали партия „Либерален Алианс” на бизнесмена Веселин Марешки – за всеки глас са инвестирани по почти 34 лева. В топ 6 влизат и коалициите ДСБ Български Демократически форум и СДС.

 

Разликата между най-скъпия и най-евтиния глас е над 30 лева. Според анализаторите от Института за развитие на публичната среда за да се разбие порочната практика партиите да разчитат основно на държавните субсидии трябва те да се намалят поне наполовина, а и да се обвържат с парите които всяка партия набира като дарения.