Зрители на Нова сигнализираха, че са станали обект точно на такова нападение

В разгара на лятото много хора пътуват с автомобилите си до Западна Европа и обратно и са потенциална жертва на магистрални престъпления. Те се случват най-често през нощта и при хора, които преспиват в колите си.


Зрители на Нова сигнализираха до екипа ни, че са станали обект точно на такова нападение.
По данни на полицията през лятото на 2013-а магистралните грабежи са двойно по-малко, отколкото в предходните години по това време. Въпреки това те продължават да се случват. А най-уязвими са хората, които преспиват в автомобилите си в близост до бензиностанции, на паркинги на крайпътни мотели или на самото шосе в близост до граничните пунктове.


Миглена и Тодор също стават жертви на магистрален грабеж. Двамата са семейство, което от 12 години живее и работи в Германия. Всяко лято се прибират за по няколко седмици в България с колата си, като влизат у нас през граничния пункт на българо-сръбската граница Калотина. Винаги минават българската граница през деня, за да могат привечер да са в родния град Левски. Този път обаче закъсняват и решават да спрат да вечерят в крайпътно ханче, после да преспят в колата си на паркинга и на сутринта да тръгнат за дома. През нощта обаче ги нападат хора с бяла кола. Те са представители на някоя от магистралните банди у нас.


Едно от най-предпочитаните им места за нападение е именно тук, в близост до границата със Сърбия. Освен българи, пътуващи до западна Европа и обратно, от тук лятото непрестанно минават тирове, както и много гастербайтери, носещи валута и скъпи вещи в колите си. И така, пренощуващите автомобили с чужда регистрация са най-апетитни за престъпниците, които разбиват стъклата им, взимат каквото могат и изчезват за секунди.


Крайпътното ханче, на паркинга на което в 2:00 часа през нощта става инцидентът, работи денонощно. Има дори и охрана, но въпреки това никой тук не забелязва нищо. Така каза собственикът му на нашия екип.


По някаква причина обаче героите на нашия репортаж се страхуват да съобщят за случилото се както на собственика на крайпътния хан, така и на полицията.


За да избегнем магистрални грабежи, полицаите предупреждават да пътуваме през деня. Ако все пак се случи да е нощем, да не оставаме да спим в колите си, нито да държим пари, документи и каквито и да е скъпи вещи в тях.


Повече по темата гледайте във видеото.