Екип на Нова телевизия също полетя и усети тръпката от този спорт

Град Сопот тези дни е столица на парапланеризма. В Центъра по екстремни спортове „Шамбала” се провежда 13-ият световен шампионат. 150 елитни летци от общо 39 държави са тук, в България, за да премерят сили с гравитацията и въздушните течения. 

 

Екип на Нова телевизия също полетя и усети тръпката от този спорт. 

 

„Сокол скитник” е най-бързото животно на Земята. Виртуоз във въздуха, развиващ до над 300 километра в час и способен да манипулира ветровете часове наред. Човек няма как да постигне това съвършенство във въздуха, но грешат и тези, които си мислят, че нашето място е само тук, на Земята.

 

Парапланерът е най-простото и най-достъпното средство за летене. Разработен на базата на парашута през 70-те години, този летателен апарат днес повлича хора от всички възрасти към облаците.

 

Явор и Ясен се чувстват по-добре във въздуха, отколкото на Земята. Те са част от българския елит в световния парапланеризъм, който тези дни пори небето над Сопот. Малкото планинско градче отдавна е спечелило слава, равностойна с тази на френския курорт „Шамони”, смятан за меката на парапланера. Южните склонове на Стара планина предлагат зашеметяваща гледка и постоянно наличие на топли въздушни маси. 

 

Принципът на летене с парапланер не се различава от този на самолетното крило. По-ниското въздушно налягане в горната част на крилото засмуква апарата нагоре. Набирането на височина става и благодарение на така наречените „термики” – издигащите се балони с топъл въздух. 

 

Когато парапланеристът улови тези въздушни маси, може да се издигне на хиляди метри в облаците. По време на състезание небето над Сопот се превръща в цветна мозайка от крила, които улавят термиките и в спирала катерят облаците. 

 

Най-добрият ориентир за топлите въздушни маси са огряните от слънце петна по земята и движението на облаците. Помагат и птиците, за който законите на аеродинамиката са инстинкт.

 

Когато си в плен на гравитацията и на въздушните течения, нещата винаги могат да се объркат. Бразилецът Франк Браун знае това и вещо проверява всяка част от своята екипировка. Включително и запасния парашут.

 

Какво разкри той – гледайте във видеото.