Новото звено ще проверява търговията с така наречените "стоки с висок фискален риск"

Данъчна полиция ще се бори с ДДС-измамите у нас. Идеята за създаване на спецзвеното в структурата на Националната агенция за приходите (НАП) е част от мерките за подобряване на бизнес средата у нас.

 

Новото звено ще проверява търговията с така наречените "стоки с висок фискален риск" като плодовете, зеленчуците, захарта, месото и строителните материали.

 

„Самият фискален контрол няма да бъде върху стоки, които са под митнически режим или под режим "отложено плащане на акциз", заяви Людмила Петкова, зам.-министър на финансите.

 

ДДС полицията ще може да спира и да проверява превозни средства, да поставя GPS устройства и пломби по камионите. Предвижда се създаване на мобилни групи по модел на митниците и регионални екипи в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново. Като цяло новата дирекция към приходната агенция ще наброява около 300 души персонал.

 

„Очакваме около 200 милиона приходи от ДДС за бюджета годишно”, добави тя.

 

За да заработи фискалният контрол, ще са необходими промени в закона, а реално контролните екипи ще тръгнат най-късно до края на годината, обеща заместник-министър Петкова. За създаване на подобен орган се говори от години, но досега това не е направено.

 

„По същество правителството се опитва да запълни дупките от господин Дянков, любимия финансист на Бойко Борисов. Неговото "слънчице”, коментира от своя страна лидерът на "Коалиция за България" Сергей Станишев.

 

Освен приходите от ДДС в бюджета, новата схема е част от мерките на кабинета за стимулиране на бизнеса и намаляване на административните тежести.

 

Освен с нелоялната конкуренция, държавата предстои да се бори и с лошото функциониране на държавната администрация. Това се посочва като спънка за бизнеса в доклад на Българската търговско-промишлена палата от 2012 година.

 

На второ и трето място сред проблемите компаниите поставят честите промени в законодателство и корупцията в публичния сектор