По думите на Кристиан Вигенин днес можем да бъдем по-сигурни, отколкото преди година

Вътрешният и външният министър на България изразиха своите позиции относно опасността за увеличение на риска за страната ни.

 

Според Хизбулла решението на Европейския съюз ще навлече загуби и разочарования" на европейците. „Трудно е да се спекулира по този въпрос, но ако допуснем, че Хизбулла не е терористична организация, както твърдим, тогава следва да няма заплаха. Ако те обаче твърдят, че от това решение възникват заплахи, така намекват за нещо, тогава това само потвърждава, че сме били прави да ги включим в списъка", коментира външният министър Кристиан Вигенин.

 

След въпрос на Нова телевизия увеличава ли се рискът за сигурността на страната ни, Вигенин отговори: "Рискът за нас не се увеличава пряко, защото с прилагането на това решение, ще бъдат ограничени възможностите на организации като Хизбулла да оперира и разгръща мащабната си дейност, това води до по-голяма сигурност".

 

Според външния министър след атентата в Сарафово миналата година способността на нашите служби да предотвратяват и реагират на подобни заплахи е значително по-висока.

 

"Мисля, че днес можем да бъдем по-сигурни, отколкото преди една година", добави още той.

 

Във Варна вътрешният министър Цветлин Йовчев отказа да се ангажира с конкретни срокове кога ще завърши разследването за атентата на летището в Бургас, но посочи, че има напредък.