Съобщението за отказ за екстрадиция вече е качено на сайта на Американското посолство

Съединените щати оттеглиха искането за екстрадиция на Гергана Червенкова. В официално съобщение се посочва, че искането се оттегля заради получаване на нова информация в прокуратурата, което не означава, че не може повторно искане да бъде отправено на следващ етап. Съобщението вече е качено и на сайта на Американското посолство.


Самата Гергана обаче научила новината от своята адвокатка, разказа тя самата в студиото на „Здравей, България”.


„Чувството беше все едно ми се роди трето дете”, обясни Червенкова и сравни щастието с идването на бял свят на нейните две дъщерички.


Тя си спомни и за трудните моменти, когато беше задържана заради съмнение за търговия с наркотици в интернет. За такова провинение в САЩ я заплашваха 70 години затвор.


Припомняме, че Червенкова бе освободена от ареста под парична гаранция, а съдът отложи няколко пъти делото за екстрадицията й.


Шокът беше ужасяващ. Не очаквах, че ще ме арестуват. Тогава беше първото дъно и отчаяние”, спомни си още Гергана.


„Ние сме толкова обикновени граждани. Не би ми дошло до съзнанието, че можем да изиграем толкова важна роля”. С тези думи тя коментира слуха, че визовият режим между двете държави зависел от нейната екстрадация.


Сутрешният блок на Нова телевизия припомни изказването на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който обещаваше, че държавата ще помогне с каквото може по случая.
Червенкова обаче отрече някой от народните представители да й е помогнал.


Тази трудна ситуация Червенкова обясни като катарзисна в живота й, понеже осъзнала колко много се е ядосвала за битовизми.


Оказва се обаче, че Америка отново може да поднови искането си за екстрадиране на Гергана Червенкова от страната ни, само че не със същите обвинения. Тя похвали работата на екипа в Апелативния съд, който е гледал делото й в София.


Целия разговор гледайте във видеото.