Продължава усиленото почистване на зоната около „Св Александър Невски” и парламента

В момента продължава усиленото почистване на зоната около храм-паметника „Св Александър Невски” и Народното събрание. Това заяви за „Здравей, България” кметът на София Йорданка Фандъкова.


„За съжаление имаше много счупени плочи, изкъртени бордюри. Също така - извадени колчета, пътни знаци. Всичко това се прибира от почистващата фирма. Координира се от колегите от Столичен инспекторат. В рамките на днешния ден ще оценим щетите и ще предприемем мерки, за да може да се възстанови всичко”.


Тя се обърна към столичани с молба да се опитат да изразяват своите позиции спокойно. „Аз не приемам разрушаването на бордюрите и пътните знаци в София. Не приемам каквито и да било форми на насилие”, допълни столичният кмет.


Фандъкова коментира и подаването на сигнал от страна на „Атака” в прокуратурата заради бездействие спрямо протестите.


„Направила съм всичко, което законът предполага и изисква към мен като кмет. Включително съм издала три заповеди към директора на СДВР за опзването на реда и собствеността в града. Полицията е тази, която осигурява реда. Законът казва как трябва да постъпи кметът. Аз смятам, че съм постипъла точно така, както законът и разумът позволяват”, поясни Фандъкова.


„Бих искала да видя повече разум и диалог от страна на всички страни”, заключи столичният кмет.


Запитана дали общината ще промени разрешителния режим за протестите след случилото се снощи, тя отвърна: „Няма как да променя разрешителния режим. Той се дава от закона. Общината не е в правото си да променя закони”.


Целия разговор гледайте във видеото.