Момчетата на площада действат по заповеди, каза Дончева

Трябва да се стигне до нови избори. Това мнение изказа в студиото на „Здравей, България” председателят на  „Движение 21” Татяна Дончева.


„Оттук нататък правителството, двете партии, които основно съставляват коалицията, трябва да си дадат сметка, че не е възможно да управляват на сила. Дали са законно, или не избрани, това е вън от контекста на ситуацията. Те трябва да дадат хоризонта на следващите избори. Аз не мисля, че трябват оставка и избори веднага”, обяви Дончева и поясни, че правителството трябва да гледа към следващите избори.

 

„Ако ще ходим май догодина на избори, това означава, че до края на февруари това правителство може да функционира, но под сериозен контрол и мониторинг”, категорична беше тя.


Татяна Дончева определи Орешарски като нейно голямо лично разочарование, но бе убедена, че за да се пристъпи към актуализация на бюджета, то значи наистина се е налагала такава. Тя коментира и действията на протестиращите, които блокираха няколко часа депутатите в парламента.


Момчетата на площада действат по заповеди, но ви уверявам, че те няма да се оставят да бъдат набити и без да са им дадени заповеди”, заяви Дончева.


„В меле е много лесно след време да правиш анализ на ситуацията. Но в момента никога не си сигурен дали действаш правилно. Това, което показаха събитията нощес, е че протестиращите не желаят да бъдат подминавани така между другото, все едно че ги няма и че те нищо не искат”, поясни още тя.


„Ние сме надхвърлили всякакви мерки, които в цивилизования свят са знак за всяко правителство, че трябва нещо да преоцени. Нещо в позициите си. Институциите говорят, че са длъжни да бъдат уважавани, защото са законно избрани и защото са държавно необходими. Протестиращите казват – "вие не искате да ни чуете, но ние ви избираме в крайна сметка и не ви искаме". Власт на сила не може да се упражнява”, категорична бе Татяна Дончева.


Целия разговор гледайте във видеото.