Писателката Людмила Филипова пък се надява кабинетът най-накрая да чуе протестиращите

"Господ ни е дал две уши и една уста. Използвайте ги в такава пропорция”, това призова в „Здравей, България” преводачът Мариана Хил и добави, че у нас много повече използваме устата си.

 

„В момента управляващите нямат полезен ход. Ако подадат оставка, ще угодят на една част от населението. Демокрацията не се прави на площадите, а на избори”, категорична беше Хил.

 

„За да има разбирателство, трябва да има общи понятия. Когато понятието за ненасилие се влага само едностранно, тогава никога не може да се стигне до разбирателство и до компромис”, каза Хил и добави, че езикът е много опасно нещо.

 

Според нея полицията е разбрала виковете на протестиращите „Без агресия” като нещо, което е лошо, като упрек към тях. „Една дума, повтаряна 100 пъти, престава да бъде чута”, каза още тя.

 

Едни и същи грешки се повтарят вече 24 години, което е страшно”, каза от своя страна писателката Людмила Филипова на въпрос изхабяват ли се думите на политиците. Тя добави, че се гордее с протестиращите на улицата. „Това е световен рекорд – хората протестират вече 42 дни”, добави писателката.

 

Попитана колко време биха издържали още нервите на хората, Филипова каза, че никой не може да отговори на този въпрос. „Надявам се, че ще има някаква форма на диалог, някаква чуваемост, че този кабинет, който се прави на сляп и глух, в крайна сметка ще реагира”, каза тя.

 

Писателката разказа, че наскоро й се е наложило да обясни на чужденци какво се случва у нас, а те са отвърнали, че това „е болестно състояние”.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.