Основната интрига се завъртя около неуспеха на ГЕРБ да се противопоставят по различни теми

Втори ден присъствие на ГЕРБ в парламента. Това доведе до разгорещени битки и залагане на процедурни капани. 

 

А темите за дебат се колебаеха от това дали Искра Фидосова да си тръгне, до това кой е ходил на море и има ли тен Бойко Борисов

 

Основната интрига обаче беше, че след няколко неуспешни опита да се противопоставят по различни теми на мнозинството, хората на Бойко Борисов се обидиха. Затова поискаха поименна проверка на кворума и веднага след това демонстративно напуснаха пленарната зала, за да няма достатъчно депутати. 

 

На финала се върнаха, спасявайки заседанието от провал в последния момент.

 

„Вие за какво ни викахте тука? За да правим ние кворум, а вас да ви няма? Да си правите политика? Ако продължавате да общувате с нас с този тон, без уважение, пак ще излезем, този път завинаги. Как може! Пет пъти по време на поименната проверка Христо Бисеров повтаря - Бойко Борисов отсъства. Защо не каза по пет пъти и че Станишев и Местан отсъстват”, разгневи се Красимир Велчев от ГЕРБ. 

 

„Призовавам всички парламентарни групи да не възпроизвеждат огледални модели на поведение от последните години, да не си играем на влез-излез и постоянни поименни проверка, а да работим”, заяви Янаки Стоилов.

 

Това се случи около 13:00 часа. Два часа и половина по-рано Бойко Борисов беше напуснал сградата на парламента. Хората му обаче бяха до един в залата и поискаха удължаване на работното време. БСП и ДПС отхвърлиха предложението. Борисов се завърна обратно 5 минути преди края на заседанието и реши да си го проведе сам - след парламентарния звънец.

 

„ Ама ние искаме да работим, защо закривате заседанието, дайте да приемаме точки, обедно време е още”, заяви Борисов. 

 

След кратък оглед в кафето и кулоарите на празния парламент Борисов се завърна при хората си и всички заедно се оттеглиха.

 

С това обаче не се изчерпаха темите за закачки и скандали между депутатите, които все пак днес успяха да освободят Искра Фидосова от поста й на депутат. Напрежение създаде и отложеното решение да се гласува депутатската ваканция. Според вече внесеното проекторешение тя ще бъде от 7 до 31 август.