Те поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова заради протестите срещу кабинета

Столичния общински съвет заседава извънредно в събота заради сигурността на софиянци и опазването на общинската собственост. Срещата беше поискана от общинските съветници на БСП по повод сблъсъците между полиция и протестиращи през нощта на 23 срещу 24 юли. 

 

Докато общинарите заседаваха около 50 души протестираха пред сградата на общината. Те бяха недоволни от действията на полицията и реакцията на кмета Йорданка Фандъкова.

 

Не липсваха скандали и вътре в залата. Напрежението ескалира след поисканата оставка на кмета Фандъкова от депутати от „Атака”, които бяха влезли в сградата на общината с депутатските си карти. 

 

„Г-жо Фандъкова ще си подадете ли оставката?”, попита депутатката Миглена Александрова. 

 

„Оставката ми беше поискана от народни представители на „Атака”, които за пореден път нарушиха правилата в една институция”, отговори Йорданка Фандъкова. 

 

Общински съветници от БСП поискаха по-адекватни мерки за безопасност, по-голяма превенция, забрана за преминаването на протестиращи по определени маршрути, както и връщането на длъжността зам.-кмет по сигурността.

 

„Чухте, че във връзка с цялата организация на Столичната община през тези повече от 40 дни беше оценена като адекватна”, заяви Фандъкова.

 

Според полицията, пожарната и бърза помощ координацията с органите на Общината е много добра. 

 

От началото на протестите срещу кабинета „Орешарски” в Столичната община са получени близо 370 уведомления за протести пред различни институции. От тях 306 не са съгласувани, а само 62 са одобрени.