Всеки киловатчас ще ни струва приблизително със стотинка по-малко

Новите тарифи на тока вече са ясни и влизат в сила от този четвъртък. Поевтиняването ще е по-малко от предварителните разчети - около 4 на сто за дневните тарифи на трите енергодружества. 

 

При нощните, намалението е между 2,5 и 5,5%

 

Така от 1 август клиентите на ЧЕЗ ще плащат по 15 стотинки за киловатчас през деня и по 9 стотинки през нощта. За абонатите на EVN дневната тарифа става 15 стотинки, а нощната- 10. 

 

Двете дружества, които оперират в западна и Южна България обявиха, че започват извънредно отчитане на електромерите заради новите цени. Има възможност и абонатите сами да отчетат потреблението си. Това трябва да се случи точно на 1 август. 

 

От трите дружества, най-скъп остава токът на ЕНЕРГО-ПРО. Той ще е на цена от 16 стотинки за киловатчас през деня и 10 стотинки за киловатчас през нощта.

 

И така - от 1 август, всеки киловатчас ще ни струва приблизително със стотинка по-малко
С колко ще олекне месечната ни сметка и как ще се променят фактурите - въпросите на потребителя, който плаща тока си всеки месец и отговорите на експерта от енергийния регулатор - в репортажа на Яна Николова.

 

Беше още зима, когато ви срещнахме с Валери. В този ден стотици протестираха по улиците срещу високите си сметки за ток и парно, а той се чудеше с какво ще живее майка му, след като трябва да даде 220 от общо 300 лева пенсия за сметката си за ток. 

 

Близо половин година по-късно, отново гостуваме в дома на Валери. От последната ни среща, цената на тока вече е паднала веднъж през март. Ново облекчение се задава и от 1 август. 

 

Освен нови цени, от 1 август ще имаме и нови фактури за ток. Досега – те изобилстваха от добавки – като тези за зелена и кафява енергия. Отсега нататък – ще изглеждат приблизително така. Вече няма да виждаме добавките във фактурата си, но това не бива да ни заблуждава - те няма да изчезнат от сметката ни, а ще бъдат калкулирани в цената на енергията. 

 

От енергийния регулатор смятат, че фактурата за ток трябва да изглежда като тази на мобилните оператори – виждаш колко дължиш за СМС-и и телефонни разговори, но не и какъв процент от сметката ти отива за заплата на касиерката, например. 

 

Затова и през определен период от време, към фактурата си ще получаваме и точна разбивка - от кой производител колко енергия сме купили и колко сме платили за нея. 

 

Така че всеки един клиент, на база на собственото си потребление, през определен период от време ще бъде информиран за това колко киловатчаса употребява от съответната енергия и колко му струва това нещо. 

 

Колкото до цените на парното и топлата вода - от комисията  обявиха, че те ще останат без промяна и през следващия отоплителен сезон.

 

Повече по темата гледайте във видеото.