Интервю с третия най-бърз българин на 100 метра в историята

Един от обещаващите млади атлети на България тази година оправда очакванията, които бяха отправени към него. Това лято Денис Димитров записа трети резултат в мъжката вечна ранглиста на България на 100 метра и освен това се закичи с европейски медал.

 

Завръщане по най-добрия възможен начин след като за него предишният сезон беше свързан с травма. Така може да бъде определено представянето на Денис Димитров през тази година. В миналото спринтьорът може да избира между футбола и леката атлетика, но сега този въпрос със сигурност не стои на дневен ред пред 19-годишния атлет от Монтана.

 

"Горд съм с това, което съм направил. Тук всичко зависи от мен. Тренировки, почивки режими и така нататък. Горд съм, че изпълних целта си. На мен целта ми беше медал от европейското."

 

Въпреки че спечели сребро на континенталното първенство за старша възраст Димитров признава, че не е напълно доволен от представянето си в Риети.

 

"Най-голямата ми цел беше първото място, но явно не се получи. Друг път, другото първенство дано се получи. Очаквах много първото място. Мисля, че бях готов за първото място, обаче... това ми е първо състезания и явно не съм свикнал. Напрежението ми дойде в повече, не можех да стоя на едно място. Нонстоп правех нещо, за да се разсейвам, но вчера си говорих с Христо Марков (олимпийски шампион на троен скок). Той каза, че по-добре, че съм втори, защото това ще ме мотивира. Аз си казах, че на следващото първенство – 23-годишните – набора ще ми е същия и дано се получи и да съм първи."

 

Следващата сериозна крачка в спортната кариера на Димитров трябва бъде пробива му на световната атлетическа сцена. И независимо че до края на тази година все още спада в категорията на юношите, той ще има шанса да застане на старт рамо до рамо с едни от най-бързите мъже. С бягането си от 10 секунди и 16 стотни на 100 метра през юни Денис остана само на три стотни от националния рекорд на Петър Петров, постигнат през 1980 г. на Олимпийски игри в Москва.  Благодарение на това си постижение юношата си осигури участие на Световното първенство.

 

"Моята цел е да си бягам около личния резултат. Дай Боже, ако го направя може да стигна до полуфинал. Ако ли не, аз отивам там да трупам опит, да се уча от големите спринтьори."

 

Провокирани от разкритията, че едни от най-големите имена в световния спринт са употребявали допинг, решихме да попитаме какво мисли младият атлет за борбата с забранените вещества.

 

"За мен това е много правилно, че хващат и големите звезди. Аз си мислех, че проверяват само по-дребните, примерно спринтьори и не само - изобщо състезатели, а големите звезди ги оставят да пробиват и така нататък. Болт не очаквам да го хванат!"

 

Дали най-бързият мъж в света и Денис Димитров ще се срещнат на световния шампионат, макар и в предварителните серии, предстои да стане ясно. Големият лекоатлетически спектакъл започва на 10 август на Олимпийския стадион в Москва.