Най-бързата българка разговаря с екип на NOVA SPORT

Една година след като се качи на европейския връх, тя продължава да впечатлява с формата си и резултатите, които реализира. През настоящия летен сезон Ивет Лалова записа множество участия на 100 и 200 метра, които я правят все по-уверена. Тази година най-бързата българка постигна победа и две трети места в Диамантената лига, а преди броени дни тя отново стана балканска шампионка на родна земя.

 

"Преди 2 години, когато се преместих в Италия, идвах един път на всеки месец, сега стана на два месеца, надявам се да не увелича на три, но за мен този старт е... как да кажа... Отнасям се абсолютно професионално, доколкото мога, защото в същото време е напоен с емоция и не мога да не се радвам на това, че съм вкъщи."

 

Въпреки че изтощението от дългия сезон може би вече се усеща, Ивет няма право да се отпуска, защото само след 10 дни предстои най-важното състезание за годината – Световното първенство по лека атлетика. На него спринтьорката ще бъде единствената от българската делегация, която ще участва в две дисциплини – 100 и 200 метра.

 

"Моята реална, реална преценка е, че ако всичко е ОК и дам всичко от себе си, трябва да стигна до тези два финала. И като имаме предвид, че особено на 100 метра европейка е да влезе вътре, за мен ще бъде много голям успех да бъда отново в този финал както и преди две години. Подготовката ми върви добре. В момента е много тежко, тъй като аз се състезавах  около месец и половина, почти два месеца и правих по-леки тренировки и трябва в един момент абсолютно да смениш темпото и режима и страдаш много в този момент. В момента правя скоростна издръжливост. Ако ви кажа, тренировката ми миналия понеделник. Тя беше брутална. Наистина това бяха множество повторения на висока скорост. На 60 метра на 80 метра. Правих 30 метра теглене на шейна и накрая едно 300 метра за десерт. След това буквално ме изтръгваха от пистата. Но няма как, сега е моментът за тези тренировки, сега е моментът да поработим малко и да дам малко гориво за 200 метра."

 

И независимо че в съзнанието на Лалова вече се избистря относно плана за максимално доброто представяне на голямото спортно състезание, тя трябва да мисли и за подготовката на още едно важно събитие.

 

Предстои сватбата ви със Симоне Колио. Вълнувате ли се все повече и повече?

 

"Няма как. Ние сме атлети. При нас всичко е режим. Животът ни е подчинен на нашите състезания и затова много отрано започна организацията. Вълнуваме се, но да ти кажа честно, в момента повече се вълнуваме за Световното първенство и то предстои."

 

Екипът ни помоли Ивет да коментира и скандалните разкрития свързани с употребата на допинг от едни от най-големите атлети на всички времена.

 

Възможно ли е чистият спорт да победи?

 

"Надявам се. Ако чистият спорт победи, то аз ще взема медал от някое от следващите първенства, със сигурност. Тъжно е, но в същото време никой от тези големи не е получил своето официално наказание. Чуват се слухове за Вероника Кемпбъл, че ще получи малко наказание и т.н., което ще бъде тъжно, защото както се случи преди години с ямайските олимпийски и световни шампиони, те реално минаха на косъм, а всички след тях вече им бяха дадени много големи наказания за същите стимуланти, които са ползвали."