85% от всички жертви на трафик у нас са подложени на сексуална експлоатация

684 жертви на трафик на хора са регистрирани у нас през 2012 година. Това сочат данните на Националната комисия за борба с трафика на хора. Половината от наказаните трафиканти обаче получават само условна присъда, а жертвите им, успели да се спасят, живеят в страх. За ужаса да си жертва на трафик - в историята на едно 20-годишно момиче, настанено в защитено жилище.

 

Тя е красавица, която по нищо не прилича на жертва на трафик. Преживяла е обаче целия кошмар, събран в израза „да те продават насила като стока“. Нейният трафикант е осъден, но заради страха, в който живее, ще скрием самоличността й и ще я наречем само Гергана.

 

Две седмици след пристигането си в чужбина, на Гергана й разяснили, че освен детегледачка, трябва да е и проститутка – каквато се оказала и съпругата на работодателя. 

 

Пускали я само до тоалетната и то след дълги молби, държали я жадна

 

Без да е зависима обаче, чрез насилие, Гергана се превръща в момиче на повикване, боят продължава – вече и от клиенти. Водели я по адресите вързана.

 

След известно време семейството, заедно с Гергана, се връща в България. И тук тя живее като затворник – докато съдбата не й предлага шанс за спасение.

 

Статистиката сочи, че 85% от всички жертви на трафик у нас са подложени на сексуална експлоатация.

 

Най-често момичетата като Гергана попадат в Германия, Холандия, Белгия, Гърция или Кипър. Предпочитани от трафикантите са държави, в които проституцията е легална. Голяма част от жертвите им обаче са непълнолетни.

 

Повече по темата гледайте в репортажа на Искра Урумова.