Депутатът от ДПС заяви, че народните представители не са свръхчовеци и имат нужда от почивка

"Данните от анализа на развитието на икономическата ситуация в страната през последните 9 месец  показват, че потреблението се свива, инвестициите също. Ръстът за последното тримесечие е 0,4%, а беше предвиден ръст от 1%", заяви в „Здравей, България” Йордан Цонев от ДПС. 

 

По думите му преминем ли 0%, сме в рецесия, а 0,4% е в рамките на статистическата грешка. „Свитите приходи за шестмесечието също говорят за такава тенденция”, добави той. 

 

На въпрос защо са си гласували ваканция, при положение, че има такава тенденция, Цонев отговори, че те не са свръхчовеци. "Икономиката не е нива, която може да се окопае и след 5 минути да я засадим, а след 15 минути да даде плод. Там има инерционни процеси и се опитваме да ги спрем, не само с актуализацията на бюджета", каза Цонев. 

 

Той беше категоричен, че в приходните агенции има проблеми. „И в митниците, и в данъчните има проблем. Трябва да има кадрови промени", смята той. Депутатът от ДПС заяви още, че изпълнението на приходите за петмесечието, преди да влезе този кабинет, сочат преизпълнение спрямо предходната година с 1,8%, а заложеното в бюджета е 8,7%. „Ако този темп на преизпълнение се запази, ние наистина ще имаме дупка от 1 милиард”, каза той.

 

Относно актуализацията на бюджета Цонев заяви, че другият вариант е да се вземат пари от фискалния резерв и той да бъде намален. По думите му обаче това не е политика, която се одобрява и според БСП и ДПС, не трябва да се постъпва така, както е правил Симеон Дянков.

 

По въпроса за контрабандата той заяви, че са предприети няколко мерки, като първата е създаването на звено, което ще се бори с ДДС измамите. „Дори и целия акциз да съберем, той няма де е повече от 300 млн. лева. Дори да спрем източването на ДДС не може приходите да се повишат с повече от 300-400 млн. лева. В този бюджет това не върши работа”, заяви той.

 

"Тази актуализация, която финансовото министерство прави, е твърде оптимистична в сравнение с наследството на ГЕРБ", каза още Цонев и добави, че не е сигурен дали тя ще издържи до края на годината.

 

Попитан може ли да се вземе още един заем, той отговори: „Дано не се наложи. Мосля, че няма да се наложи”.

 

На въпрос защо депутатите са си тръгнали по-рано в сряда, а не са обсъждали актуализацията на бюджета така, както е ставало предишните години, Цонев отговори: "от хора с павета нямам страх, имам страх само от Бога".

 

Целия разговор с Йордан Цонев от ДПС гледайте във видеото.